4.10.2021 – Šum

4.10.2021

Sem si rekla, da danes ne bom več objavila. :)
Res mi ni všeč takšno bum poročanje na tv poročilih. „150“ kratkih novic v pol ure. Čop, čop, čop. A se ljudje sploh zavedajo, kaj poslušajo? Ne morejo niti zavzeti svojega stališča glede podatka, ki so ga prejeli, ker si novice sledijo iz minute v minuto. Kaj pa ozadje?
Ja, spet smo tam. Prebrala sem knjigo Erika Olina Wrighta Kako biti antikapitalist v 21. stoletju, kar se je zavleklo čez spored dnevnih tv novic. Malce sem hitela, da sem lahko pokukala v svet tv novic.
In potem, 2 hitri novici. Multimilijarder, ki je imel v lasti več nakupovalnih centrov, je umrl. Oseba, ki je narisala Mohameda s pasjim trupom, je umrla.
Kje, kdo, kaj?
O drugem sem brala v knjigi Obnašaj se!
Še preden se človek odloči, kaj naj s temi novicami, so že oglasi, ki subliminalno vplivajo nanj. Čop, čop, čop.
Kaj je prav in kaj je narobe? Da bi moral prvi živeti in da je prav, da je drugi umrl? Ali da bi moral drugi živeti in da je prav, da je prvi umrl? Kje je kontekst, kontekst, kontekst? Zakaj je prva novica pomembna za prebivalce Slovenije? Zakaj je druga novica pomembna za prebivalce Slovenije? Splošna razgledanost? Če pa verjetno večina sploh ne ve, kdo je prvi in kdo je drugi? A vi veste? Jaz ne vem, kdo je prvi. Niti ne vem, kdo je drugi, vem samo, da sem o karikaturi Mohameda s pasjim trupom brala v knjigi Obnašaj se, pa še to ne vem, v kakšnem kontekstu točno, saj zgleda ni bilo toliko pomembno z moje perspektive. Vem, da se je šlo nekaj o odpustiti, a ne pozabiti in kako vnuki nekoga oprostijo vnukom nekoga drugega, ki je storil slabo delo ali nekoga ubil. (Če sem si prav zapomnila, ker knjiga zajema res veliko področij in jih potem združuje.)
In zakaj spet samo negativne novice? Ali samo jaz dojemam, da so vse dnevne TV novice negativne? Ali pa so na splošno novice negativne in nimajo drugega za poročati?
Danes sem se malo igrala v COBISSu z ukaznim iskanjem. Želela sem izvedeti, če obstaja kakšna literatura s predmetno oznako čas in pod UDK 159.9 ter da ni zaključno delo (diplomska, magistrska naloga).
S pravilnim branjem informacij mi je z lahkoto uspelo vtipkati „matematično“ ukazno iskanje in sem našla 1 zadetek v knjižnici, v katero sem bila namenjena. To je knjiga Sarah Norgate: Beyond 9 to 5: your life in time.
Enkrat sem že napisala eno objavo o času na tem blogu, zato me je zanimalo, če pač obstaja kakšna takšna knjiga.
V knjižnico sem šla, ker sem si želela izposoditi dve knjigi, za kateri sem izvedela v Obnašaj se! (2. del). Misel, da je v tej knjigi oglaševanje teh dveh knjig iste založbe, ki je izdala Obnašaj se, pustimo za drugič. Ti dve knjigi sta navedeni kot vir, če kdo želi več informacij.
Zvečer sem zelo hitro našla PP predavanje, na katerem je „slide“ o šumu. Izgleda, da se mi koncentracija izboljšuje in da imam še kaj v spominu, kje je kakšno predavanje izpred 10 let.
Nikoli si nisem prebrala knjige Matematična teorija komunikacije (Shannon, Weaver, 1949).
Kar sem hotela povedati je, da je danes nastal šum pri komunikaciji z bibliotekarko v knjižnici.
Naj pojasnim. Vsakič, ko grem v knjižnico, si sama poiščem gradivo, saj sem bibliotekarka. Težave imam le, kadar je knjiga v skladišču, do katerega ne morem dostopati. Zadnjič sem si želela izposoditi Moč Zemlje in naravne magijske tehnike, vendar je ni bilo na polici. Rekla sem si, spet je iskana knjiga v skladišču. Vedno vljudno povprašam za pomoč. Bibliotekarka vedno najprej poišče knjigo na polici, jaz ji vedno prijazno povem, da sem točno tam že iskala. Potem gre pogledat v skladišče. Nato pride nazaj in ker v skladišču knjige ni bilo, pogleda na internetu, kako knjiga izgleda in se tudi posvetuje s kolegom bibliotekarjem. Potem gre spet iskat na polico. Potem ji pomaga kolega bibliotekar tako, da vstane in ji najde knjigo na polici. Problem je bil v tem, da je bila knjiga zamešana. Potem je ona njemu rekla nekaj v tem smislu, da ne ve, zakaj to delajo. Nisem mogla ugotoviti, ali se je to nanašalo na pospravljanje knjig po značnici ali na problem, ki ga je imel kolega pred sabo na zaslonu (zdi se mi, da sta nekaj preverjala v COBISS zapisu).
No, danes grem, kot običajno, med police, poiskat knjige, dve sem takoj našla, te angleške pa ne, ker je bila v skladišču. Moje preljubo skladišče!
Danes – isti postopek. Prijazno povprašam po knjigi, povem naslov. Potem me ni čisto razumela, zato ji pokažem tablico z zapisom v COBISSu. Potem mi reče, da gledam po UDKju. Potem ji rečem, da sem gledala pod 159.9. Potem gre do police in jaz za njo. Potem išče točno tam, kjer sem iskala jaz. Potem ji rečem, da ne vem, kako izgleda knjiga, da ne vem, kakšne barve je. To sem ji rekla zaradi tega, ker je za Moč Zemlje na internetu preverila, kako izgleda knjiga. Potem vzame eno knjigo iz police in mi kaže, „po tem se išče“ (verjetno je mislila značnico, ker je to storila zelo na hitro, kot da se ji mudi; no, saj se ji je, ker je imela še druge uporabnike za mano). Potem ji rečem, da sem tu že gledala in da so same slovenske (s tem sem mislila, da bi jo že videla z očmi, če bi med slovenskimi izstopala ena knjiga z angleškim naslovom). Ona mi reče, v smislu, da knjige po značnici niso ločene še na jezik besedila. Jaz ji rečem, da vem, ja.
Kako me lahko ima za takšno budalo? Naslednjič, ko bom iskala pomoč, bom rekla, prosim pojdite mi po to in to knjigo v skladišče. In ne razumem, zakaj v signaturi ne piše, da je knjiga v skladišču? Naj bodo dosledni in začnejo pisati v signaturo, da je knjiga v skladišču in ne na določeni polici v prostem pristopu.
Potem sem se spomnila še, zakaj prej dve leti nisem bila včlanjena v nobeno knjižnico. Ravno zaradi takšnih stavkov. Ne vem, a bi morala povedati, da sem bibliotekarka in naj me ne ima za tako neumno? Poleg tega me je še tikala. Ne vem, ali zato, ker sta v vrsti za pultom čakala dva otroka ali zaradi česa drugega.
Kot da bi bila spet v bivši službi, kjer sta kot stranki hodili dve bibliotekarki, kar mi je bilo mučno. Ker jaz kljub temu, da sem bibliotekarka, ne delam v knjižnici. Zdaj, ko redno berem in redno hodim v knjižnico, pa se bom morala še s tem mentalno ukvarjati. Sam’, enkrat ji bom prav rekla, da sem bibliotekarka in naj mi že prinese tisto knjigo iz skladišča.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Tagi