4.10.2021 – Vdam se

4.10.2021

„…vselej razmišljamo interdsiciplinarno.“ (Sapolsky, 2020, str. 18)

Ko sem prišla do tega stavka v knjigi, in vesela sem, da se je to zgodilo na začetku, sem se razveselila, da nekdo razmišlja kot jaz oziroma da mu je všeč nekaj, kar je všeč meni. Zdi se mi, da je za introvertirane osebe, kot sem jaz, to pomembno.
Prebrala sem oba dela knjige Obnašaj se!: biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi. Sedaj sem prišla do problema, ko ne znam obnoviti te knjige. Sem kot ena osnovnošolka, ki se uči, kako se napiše obnovo. Kako napišeš obnovo za nekaj tako pronicljivega, nekaj tako povezujočega? Kako napišeš obnovo, da ne izpustiš česa, kar ti je pomembno oziroma do česar čustveno čutiš, da je pomembno? Vdam se.
Če knjige še niste prebrali, vam svetujem, da si preberete opise na spletnih straneh knjigarn. Jaz sem si knjigo izposodila (oba dela) brez, da bi prebrala opise na spletnih straneh, brez, da bi prebrala kakšno kritiko.
Po branju knjige sedaj teorijo izbire dr. Glasserja (svobodna volja; sami se odločimo, kaj bomo naredili) razumem malo drugače. In to me najbolj fascinira: kako se z vsako prebrano knjigo lahko spremeni pogled človeka na neko stvar, ker veš več informacij in jih lahko povezuješ med seboj.
Definitivno pa zgornje ni bistvo knjige. Ker se v knjigi res veliko stvari prepleta. Kljub temu pa je knjiga lepo napisana za vsakega bralca.
Knjiga mi je dala tudi ideje za nadaljnje branje.
Danes sem samo preletela naslove novic, kakšne dve novici sem odprla v novem oknu, samo, da sem prebrala kakšen stavek iz uvoda, in potem zaprla spletno novičarsko mesto. Pomembno je, da si seznanjen s tem, kaj se dogaja v svetu okrog nas (bližnjem in daljnjem).
Če razmišljam o času, kot o času, v katerem živimo oziroma čas, ki ga imamo: vsak človek ima čas za ene stvari, za druge pa nima časa. Izbere si, kaj mu je prioriteta v danem trenutku. Leta 2012 tako nisem niti pomislila, da bi šla na kakršnekoli proteste, ker sem zagotovo imela veliko dela za študij. Ne spomnim se, katero snov smo točno tisti čas jemali, se pa spomnim, da so bili protesti, ker sem na poti domov šla mimo skoraj blizu protestnikov.
Zanimivo, da se zgodovina ponavlja (na nek način) ali da čutimo, da se zgodovina ponavlja. Morda bi morali podati kakšno razpredelnico in zapisati podobnosti protestov leta 2012 in leta 2021. Meni se ne ljubi več s tem ukvarjati, ker … ja, prioriteta so mi druge stvari: branje, interpretacija prebranega. To je umsko delo. Fizično pa mi je prioriteta, da imam urejen dom, da sem dobra v službi.
Včeraj sem imela ene pet idej, kaj bi danes napisala. Napisala pa sem nekaj šestega. Tako. Veliko pozitivnih razmišljanj mi gre po glavi. Verjetno je to zaradi branja. :D Pa lep dan.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Tagi