10.10.2021

10.10.2021

„Ostanki antibiotikov in nanje odporne bakterije prihajajo v naše telo tudi skozi meso, mleko in jajca iz konvencionalne reje. Posledica tega je, da je naš imunski sistem vse slabši, bakterije pa vse močnejše.“ (Lončar, 2007)

Prebrala sem knjigo Resnice in zmote o kandidi (izdajo iz leta 2007, ker so novejšo izdajo v tej knjižnici, kjer sem bila, imeli izposojeno). Seveda sem v knjigi našla ogromno nasvetov, vendar bom nekatere izpustila. Želim spoznavati, kako čim več stvari pripraviti doma, od prehrane do nege telesa. Dve poglavji pa sem samo preletela: poglavje o tradicionalni kitajski medicini in točkah, kjer si lahko sami pomagamo in poglavje, kjer so vprašanja – primeri in odgovori o kandidi.

Odkar resnično redno berem knjige (to traja kakšne tri tedne), se počutim boljše. Iz knjig izluščim vse najboljše in to mi pomaga pri vsakdanjem življenju, pri razumevanju mnogo življenjskih stvari in situacij. Pri veliko situacijah pa se še o več stvareh sprašujem in po tem izgleda, da sem prebrala še ohoho premalo knjig v svojem življenju. Seveda ne moreš nikoli prebrati vseh. S tem sem nekako sprijaznjena, če se želim ukvarjati z zmanjškarstvom recimo ne morem hrčkati vseh knjig.

Že pred fakulteto sem oboževala UDK. COBISS sem uporabljala že v osnovni šoli, ko so bile v COBISSu še tiste slikice zelenih gosenic (ali kaj so že bile). Izpisovala sem si knjižne zbirke, da sem potem kljukala, katere knjige sem že prebrala.

UDK je univerzalen. Vem, da je večini ta snov najdolgočasnejša v celem vesolju. Meni pa je to pravi fetiš. Sicer se z bibliotekarstvom že leta nisem ukvarjala. Življenje se pač zgodi. UDK je moje znanje matematike. Tako, kot lahko vse matematično opišemo in razložimo, jaz verjamem, da je ni stvari, ki se je ne bi dalo opisat z UDKjem. UDK je vse znanje v celem vesolju in zato mi ni žal, da sem študirala bibliotekarstvo. Pravijo, da je boljše študirati eno smer in se tako lažje zaposliš v knjižnici kot bibliotekar. Mogoče mi je včasih žal, da nisem dala teoloških in religijskih študij na 1. izbirno mesto ob vpisu na fakulteto (ni bilo omejitve vpisa za bibliotekarstvo), saj bi tako mogoče prej dobila zaposlitev v knjižnici kot bibliotekarka, ker bi bila strokovnjakinja na nekem področju. (teoloških in religijskih študij). Ampak tako ne bi bila zgodovinarka, prevajalka, književnica (primerjalna književnost), medicinska sestra, prehranska svetovalka, … Mene zanimajo vsa področja življenja (to ne pomeni, da bi sedaj rada imela otroka, ampak me zanima tudi slovenska pediatrija – to je že sestavljen UDK – vsebinska obdelava, vidite). Najsrečnejša sem postala, ko sem bila sprejeta na bibliotekarstvo pred desetimi leti. Danes sem še bolj srečna, ker mi diplome iz bibliotekarstva nihče ne more vzet (tudi, če nimam magisterija, ampak samo narejene izpite), nihče mi ne more vzeti tiste iskrice, ki jo imam do bibliotekarstva. Nihče mi ne more vzeti znanja, ki sem ga pridobila na magistrskem študiju, čeprav nisem napisala magistrske naloge. Mogoče moje neravnovesje v telesu pogostokrat povzroča jezo do bibliotekark, ker me ne poznajo kot bibliotekarko in ker ne delam v splošni knjižnici, kar bi si želela.
Ampak potem se neham sekirati, ker si oblikujem življenje po svoje, ker je služba najmanj, kar opredeljuje človeka. Imam strast tudi do tega, da razumem, da obstaja na tisoče živilskih produktov, ki pa so mi zanimivi, ampak strast do zmanjškarstva se vedno bolj povečuje. Torej nič ni belo in črno pri meni, vse pride v poštev. (Seveda je to zelo posplošen stavek, zato pravim, da je treba vsako stvar razložit, se pogovorit. Včasih samo ena beseda spremeni vso situacijo, in ta beseda ima lahko več pomenov, poglejte na primer angleščino. Treba je komunicirati, raziskovati, da se lahko med sabo razumemo, da ne pride do šuma v komunikaciji.)

Nekaj teorije

Klasifikacijski sistem UDK je razdeljen na 9 glavnih vrstilcev
0 Splošno
1 Filozofija, psihologija
2 Verstva
3 Družboslovje
5 Naravoslovje
6 Medicina, tehnika
7 Umetnost, šport
8 Književnost, jezikoslovje
9 Zgodovina, zemljepis

In stvar gre vse globlje in globlje … meni je to res fascinantno, kako lahko z enim sistemom opišemo čisto vse.

11 Metafizika. Ontologija
14 Filozofski sistemi in gledišča
159.9 Psihologija na splošno
16 Logika. Znanstvena sistematika
17 Moralna filozofija. Etika. Praktična filozofija

51 Matematika
52 Astronomija. Astrofizika. Raziskovanje vesolja
53 Fizika
54 Kemija
55 Geologija
56 Paleontologija. Sistematska paleobotanika. Sistematska paleozoologija
57 Biologija
58 Botanika
59 Zoologija

60 Biotehnologija
61 Medicina
62 Inženirstvo. Tehnologija na splošno
63 Kmetijstvo ter sorodne vede in tehnologije
64 Gospodinjstvo. Stanovanje
66 Kemijska tehnologija. Kemijske in sorodne industrije
67/68 Razne industrije, obrti in rokodelstva
69 Gradbeništvo. Gradbeni materiali. Gradbene obrti in dela

In to se še nadaljuje

611 Anatomija. Anatomija človeka in primerjalna anatomija
612 Fiziologija. Fiziologija človeka in primerjalna fiziologija
613 Higiena. Zdravje in higiena
614 Javno zdravje in higiena
615 Farmacija. Farmakologija
616 Patologija. Klinična medicina
617 Kirurgija
618 Ginekologija. Porodništvo

In to se še nadaljuje

613.2 Dietetika. Prehrana
613.8 Zdravje in higiena živčevja. Zdravje in etika. Odvisnosti
613.9 Zdravje in higiena glede na raso, starost in spol

In se nadaljuje, nadaljuje, nadaljuje in nadaljuje.

In potem so tu še priveski in določila … kar lahko še bolj natančno opiše gradivo.

In potem pridemo do kakšnih zagonetk, ki niso bistvene. Ampak jaz sem malenkostna in me vedno zanimajo podrobnosti.

Vzemimo knjigo Mene men(opavz)a ne skrbi.

Čeprav ima ta knjiga za vsebinsko obdelavo vpisan UDK 618.173 in 613.99, pri ukaznem iskanju UDKja 618.73 ali 613.99 ne moremo iskati. Lahko iščemo največ pod 618.1 in 613.9.

A veste, ko smo morali v šoli iskati najmanjši skupni imenovalec? Mogoče je pa iskanje najmanjšega skupnega UDKja to, čemur želim vsakič priti do dna. Zanima me COBISS kot informacijski sistem, vedno rada brskam po njem kot uporabnica. Žal ne kot kreatorka zapisov ali piska kode, ampak o programerstvu itak nimam pojma. Če bi znala matematiko, bi se vpisala na računalništvo in informatiko na Fakulteto za računalništvo in informatiko. Če ste brali stare zapise, me računalniki zanimajo že od četrtega razreda osnovne šole … Res sem uživala v računalniških predmetih na bibliotekarstvu, medtem ko so bili ti predmeti ostalim: hmmja.
Oh, kaj vse bi jaz bila, ampak najlepše je, ko lahko berem knjige in imam svet v malem.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Tagi