9.11.2021

9.11.2021

Danes sem se lotila in prebrala knjigo Svetla prihodnost (Joshua S. Goldstein, Staffan A. Qvist, UMco, 2019). Že bolj na začetku knjige sem želela tu na blogu komentirati dva članka o jedrski elektrarni v Sloveniji, ki sem ju prebrala na spletu, ampak mi zmanjkuje časa.

Knjiga je brilijantna in jo priporočam vsem v branje!

Knjigo povezujem tudi s knjigama Hrup in Družba ničelnih mejnih stroškov. Da bi razumeli, zakaj zamuja gradnja jedrskih reaktorjev oziroma zakaj se gradnja draži, je potrebno prebrati knjigo Hrup. Že v knjigi Družba ničelnih mejnih stroškov pa je bilo govora o tem, da eno podjetje plača drugemu podjetju, da prvo podjetje lahko izpušča več CO2. kot drugo oziroma da s tem drugo izpušča manj CO2.

Pred tem sem prebrala Naravno gibanje (Daniel E. Lieberman, UMco, 2020). Prav tako izvrstna knjiga.

Ne, ne delam pri založbi UMco. Imajo pač fantastične knjige.

Danes sem bila prvič v eni knjižnici, ker je še edina imela izvod knjige Vzporedni mehanizem globoke države. Tako sem bila razburjena, da bom končno dobila to knjigo. Vmes sem že malo pozabila, da moram preverjat v Cobissu, ali je še v tisku ali je že natisnjena. Na srečo so imeli še en izvod prost – izmed vseh knjižnic. Povsod je izposojena. Stavim, da je dobra knjiga, izšla pa je v 500 izvodih, kot po navadi izidejo knjige v Sloveniji.

Prebrala sem komaj prolog, ampak bom v naslednjih dneh nadaljevala.

Ko sem bila v tej knjižnici (še posebej, ker je bilo zame prvič), sem našla več knjig, ki sem si jih želela izposoditi. Ampak sem se zadržala in samo fotografirala platnice, da imam shranjene za naslednjič, ko bom malo manj informacijsko preobremenjena. Uffff.

No ja, sedaj imam izposojenih samo 16 knjig. Od tega so 3 iz zbirke Bela premiera, dve od teh treh pa sem itak že prebrala.

Danes sem spet morala vrniti neprebrane knjige, ker sem brala druge. Knjižice Recite ne plastiki (Harriet Dyer) nisem imela časa prebrati. Nisem pa je hotela vrniti, da si ne bi zabeležila, katera knjižica je to, ker jo želim prebrati. Nisem je želela samo preleteti, ker si želim prebrati vsak posamezen nasvet.

Neprebrano sem vrnila tudi knjigo Uvod v sugestijo (Rezka Osredkar), ker preprosto nimam časa. Oziroma ko zagledam knjigo, se ne vprašam, koliko jih imam že izposojenih doma, kako debele so in v kolikem času jih bom prebrala. Jaz si samo izposodim. No, danes sem bila pridna in sem se zadržala. Ker moram malo nehat s tem nabiranjem. Ampak kaj, ko še sama sebi ne verjamem točno, ali se bom spet vrnila izposodit knjige, ki jih nisem mogla prebrati, ker jih nisem utegnila prebrati (ne, ker jih ne bi marala). Saj veste, izide nov naslov in potem si izposojaš in bereš nove naslove. No ja, platnice, ki sem jih danes slikala, niso vse od novih knjig, ampak že po platnici zanimive.

Vrnila sem tudi Beyond 9 to 5: your life in time (Sarah Norgate). Knjigo sem začela brati in začetek mi je bil res zanimiv, danes pa sem se odločila, da je ne bom brala naprej, ampak da jo bom vrnila, ker me ziher ne bi premamila pred ostalimi knjigami. Tako, še ena v vrsti za prebrat kdaj drugič.

Ta teden imam res pester, ampak sem se res potrudila, da pridem nekaj objavit. Da ne boste mislili, da sem kam ušla. Še vedno me zanima bloganje. Še vedno me zanima vse od A do Ž. Glasba, pisanje, branje in vse vmes.

Nekdo me je spomnil na w3schools.com, ker sem povedala, da bi se rada učila javascripta. W3schools.com sem prvič spoznala v srednji šoli, ko smo se igrali s CSSjem. Zdaj pa bi ga lahko uporabila za učenje javascripta. Ampak ko imam toliko knjig izposojenih in poleg tega še vračam neprebrane knjige – po neverjetnih 6 tednih, kolikor imaš lahko največ izposojeno knjigo, me kar zaboli, ko samo pomislim, da bi se lotila učenja spletnih strani oziroma javascripta (html in css že po-znam) ter temu posvečala največ pozornosti namesto branju knjig.

Tako, da ostajam pri knjigah in branju spleta. Zadnje čase niti ne berem toliko na spletu, ker se hočem posvetiti branju knjig. Aja, pa v nedeljo sem veliko hodila. Že ko sem hodila, sem se počutila malce bedno, ker nisem doma in ne berem knjige. Če se bom brzdala in si ne bom izposojala več knjig, kot jih lahko naenkrat preberem, bom imela čas tudi za druge stvari. Ampak potem bom postala anksiozna, ker nisem na tekočem. Že tako sem že od prej v zaostanku z branjem.

Vmes sem bila tudi kar nekaj časa na forumu, ampak potem me je kar malce minilo in sedaj spremljam malo iz ozadja. Itak pa so vedno ene in iste teme. Potem se mi že ne ljubi več podajat mnenja.

In pa seveda preverim standard – slo-tech in siol. Pri programmableweb, coursera in podobnih zadevah se z moje strani ni premaknilo nikamor.

Pa rekla sem, da bom po Spretnosti odraslih (2018) prebrala še slide „Letni posvet o IO 2019“, pa sem tudi nekje obstala.

Ah, vedno je prostor za napredek in rast. Včasih čutim, da mi je totalno dolgčas (na primer, ko pet minut gledam TV, pa vidim, da sem že vse prebrala čez dan na spletu), da nočem ne brati knjige, ne poslušati glasbe, ne počivati. Ko se pa zaženem, pa se počutim informacijsko preobremenjena. Ne znam si dobro postavljati prioritet: zdaj bom to, potem to, potem tisto. Ker me vse zanima in mi postane potem vse enakovredno. Pa lep večer.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Tagi