19.11.2021 – Facebook

19.11.2021

Moje mnenje je, da bi starši in njihovi otroci ali najstniki morali vedeti vse o marketingu na Facebooku (Fb). Lahko všečkaš objave na Fb-ju in potem ti Fb predlaga oglase z algoritmi na podlagi všečkov. Ampak to ne pomeni, da moraš kupit. Lahko tvoja Fb prijateljica nekaj kupi in to fotografira ter objavi na Fb. Ampak to ne pomeni, da moraš kupit. Morati, želeti, potrebovati.

Mislim, da imamo problem, ko še vedno razmišljamo na način, kaj nam bo kdo dal oziroma kaj nam bo kdo prikazal. Ne razmišljamo na način, ki izhaja iz nas; kaj bomo rabili, kaj bomo iskali. Menim, da je to velik problem, od televizije naprej.

Na televiziji imamo tistih 200 kanalov na izbiro in imamo občutek, da lahko iščemo, kaj bi gledali. V resnici pa gledamo tisto, kar nam ponujajo. Kaj počnemo, ko so oglasi? Visimo na brezveznem tiktoku ali gremo do hladilnika. Kjer si spet vzamemo nekaj, kar smo kupili, ker so nam ponudili v katalogu živilske trgovine. Nihče se ne vpraša, kako je zgrajena aplikacija in kako deluje, kakšne so njene funkcionalnosti in kakšne bi še lahko bile. Nihče se ne vpraša, kako tiktok psihično vpliva na človeka. Nihče ne razmišlja o kakšni raziskavi na to temo, s pravilno metodologijo, vzorčenjem in tako naprej. (Če pa je že kdo napisal kak članek o tem pri nas, se priporočam).

Zadnje čase se posvečam besedi disciplina. Baje, da je disciplina pomembnejša od motivacije. Disciplina se mi zdi močna beseda. Včasih si je treba tudi kaj prepovedati. Dr. Sapolsky v Obnašaj se govori o tem, da so delali poizkus, ko so otroku dali sladkorno penico in mu rekli, da dobi čez 15 minut še eno, če prve ne bo pojedel. Tisti, ki so počakali, so bili kasneje v življenju uspešnejši od tistih, ki niso.

Kako resničen je ta poizkus! Freedom in Thought je kanal na Youtubeu, na katerega sem se na novo naročila. Youtube gledam, ko imam čas. Včasih samo poslušam videe, ko se vozim v službo ali iz službe.

Malo mi gre že na živce, da se vozim na metan, ampak sem včeraj prebrala, da bi se lahko vozili na vodik in to bi bilo prav super!

Tisti starš, ki stremi k temu, da bi pravilno vzgojil svoje otroke, jim včasih tudi kaj prepove. Vedno ima v mislih, če ne bom pravilno vzgajal, bom jaz kriv za to, kakšen je moj otrok. In zdi se mi, da je to res.

Ko otrok odraste, nese s seboj v življenje veliko stvari, ki se jih je naučil od svojih staršev. Veliko stvari pa lahko tudi zavrže, ker niso bile pozitivne. Ampak že to, da zna vrednotiti, je dobro.

Zato ne morejo kriviti Fb-ja, da so otroci nezdravi zaradi njega. Problem je družba, kjer že staršev nismo izobrazili pravilno in tako ne znajo izobraziti svojih otrok. Da ne vejo, da je prav tudi, če tiste stvari s fotografije, ki jo je objavila Fb prijateljica, nimajo. Da je prav tudi, če niso taki, kot je tista Fb prijateljica na fotografiji. Na Fb-ju je predvsem samo lepo, popolno, pravilno. Svet pa ni tak. In vsak človek je edinstven. Zakaj pozabimo na to, ko želimo biti takšni, kot so drugi? To nismo mi, to je samo nekaj, kar bi želeli biti. In zato si kupujemo stvari, ki jih potem nikoli ne uporabimo. O tem sem poslušala tudi na Youtubeu.

Mimogrede, v Facebooku bi si želela, da bi lahko prikazala seznam vseh svojih objav tako, da bi jih lahko filtrirala. Na primer: sedaj moje objave vidijo samo prijatelji, ali pa posamezniki prijatelji, katere imam nastavljene, da jih vidijo. Če bi pa želela, da objave, pri katerih imam hashtag (#) read (všeč mi je tudi, da se ta glagol pregiba v vseh treh časih enako), vidi celoten Facebook, bi morala to urejati od objave do objave.

Všeč mi je, da na Facebooku lahko izberem skupino in potem znotraj skupine izberem „Ti“ in mi tako pokaže vse moje objave v tej skupini in jih lahko tudi izbrišem. To je še posebej uporabno, ko pozabim izbrisat kakšne objave o prodaji, kjer sem stvari že prodala ali si premislila.

Ni mi pa všeč, da vidim samo, kdo od mojih FB prijateljev gre na določen dogodek; včasih si videl čisto vse ljudi, ki so se prijavili na dogodek.

Ja, varstvo podatkov je huda reč.

Kaj lahko naredimo s podatkom, da vemo za vse, ki grejo na nek dogodek?

Načeloma mi je vseeno, ker sama nič ne skrivam. Skrbi me zloraba podatkov, o tem bi se bilo treba izobraževati. Vendar tudi o zaščiti podatkov vemo premalo.

Intuitivnost je tudi beseda, ki mi je zelo všeč.

Zanimivo mi je, kako nekateri ljudje obvladajo uporabo POS terminala. Kakšen razkorak je med tistimi, ki plačujejo s kartico praktično od srednje šole in starejšimi, ki je, kljub temu, da imajo kartico že leta in leta, ne znajo intuitivno uporabljati. No, so tudi izjeme.

Zanimiva vprašanja, ki se pojavijo so, kam postavim kartico, a je že za vtipkati PIN, je že (opravljeno), je že zapiskalo?

Zanimivo je tudi na primer, ko se zmotijo pri tipkanju PINa in vprašajo, kaj morajo pritisniti, da popravijo. Rdeči gumb za preklic, rumeni za popravek. Nikoli ne bom razumela, zakaj je to vprašanje sploh kdajkoli potrebno. In zakaj pritisnejo rdeči gumb, ko pa so želeli samo popravek.

In zakaj se jezijo, ko kartica ne prime. Ne prime, ker je ne znaš intuitivno uporabljati. Potem pa se jezijo, da je POS prepočasen. Hm.

Na živce mi gre tudi, ko kartice ne znajo intuitivno prisloniti, potem pa so jezni, ker brezstičnost ne deluje (deluje, smo intuitivno je potrebno uporabiti kartico) in jezno porinejo kartico v POS.

Ne razumem tudi, zakaj se čudijo, ko morajo včasih vtipkati PIN, kadar je znesek pod 25.00 €. Vemo, da banke po več zaporednih nakupih pod 25.00 € preverjajo PIN zaradi varnosti. Zdi se mi, da je pri vsaki banki število možnih nakupov pod 25.00 € brez vnosa PINa drugačno. Ampak stranke so še kar naprej začudene, ko morajo vtipkati PIN pri znesku pod 25.00 €. (Pismenost!)

Ko smo uvedli, da do 25.00 € ni potrebno vtipkati PINa, so še eno leto spraševale, ali je potrebno vtipkati PIN, ko je bil znesek pod 25.00 €.

To ni isto, kot zgoraj, ko sem napisala, da je vsak človek edinstven. Tu se gre za pridobivanje znanja, splošno razglednost, pismenost, če hočete. Smešni so mi nekateri, ki nimajo brezstične kartice. Menim, da so med njimi starejši in taki, ki običajno ne uporabljajo spleta. Ne govorim, da vsi, ki nimajo brezstične kartice, ne uporabljajo spleta. Tega ne morem trditi, ker ne morem podpreti z nobeno raziskavo. Za to bi se morala bolj potruditi in jo izbrskati ali pa jo sama narediti.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Tagi