23.11.2021

23.11.2021

Kaj berem?

Danes sem prebrala knjigo Morala trga do konca. Verjetno je nisem brala že več kot en mesec, od takrat, ko sem ostala na strani 114.

Knjiga mi je bila res dobra.

Načeloma smo knjižničarke za vse. Sprejemamo vse gradivo. Ne želimo ničesar zažigati na grmadi. Neka knjiga je za nekoga lahko relevantna, za nekoga drugega pa nerelevantna. Lahko je za isto osebo pri neki starosti knjiga nerelevantna, pri neki višji starosti pa relevantna. Knjižničarji moramo znati oceniti, kdaj je neka knjiga za nekoga primerna.

Malo o živilih in psih(ologij)i

Vedno bom trdila, da ni treba, da država regulira, kaj je potrebno zmanjšati, na primer sladkor v sladkih pijačah ali sladkor v predelanih živilih, ampak da se mora posameznik naučiti in zavedati, kaj je zdravo in kaj je nezdravo. Odločitev, ali bo posameznik nekaj konzumiral, pa je čisto njegova in osebna.

Če je neka stvar na trgu, pa če je še tako nezdrava, in če jo še tako oglašujejo, ni potrebno, da se kupi. Človek se mora pač naučiti samodiscipline. Sama vem, kako je to težko. Ampak če konstantno razmišljaš o tem, imaš fokus, se boljše počutiš. Za disciplino oziroma samodisciplino sem se pri tej starosti odločila sama.

Tako, da ni toliko pomembno, ali je nekaj dovoljeno s strani države ali ne, ali bi morala država nekaj regulirati, ampak je bolj pomembno, koliko smo samoodgovorni do sebe in do drugih. Neka mama recimo v trgovini otroku ne bo dovolila kupiti vsega, kar si izmisli, in za to ji bo lahko kasneje v življenju otrok še hvaležen.

Menim, da je treba vedno stremeti k boljšemu.

Delovati po liniji najmanjšega odpora mi ni več všeč oziroma poskušam razumeti ljudi, ki delujejo po liniji najmanjšega odpora (če so npr. zmatrani, nemotivirani – a te se da motivirati). Tudi jaz sem v življenju že delovala po liniji najmanjšega odpora. Če človek čuti, da si nekaj želi, da se rad uči, da rad raziskuje, raste, to zelo podpiram. Zadnje čase mi je všeč besedna zveza intencionalno nakupovanje. In pa tudi intencionalno življenje. Vse je tudi v povezavi s samodisciplino. In samodisciplina ni nekaj negativnega.

Knjiga Morala trga me malce spominja na knjigo Ožina svoboščin.

Fotografiranje zenic v zameno za UTD

Iz knjige Morala trga sem izvedela, da je ideja o UTD starejša, kot sem mislila. Kaj si mislim o fotografiranju zenic v zameno za UTD? Kot veste, sem bila vedno za tehnologijo, za računalništvo, za napredek. UI/UX design mi je bil vedno zanimiv. Prav tako VR/AR … Začelo pa se je že pri približno 11. letih, ko sem se začela zanimati za računalnik in splet. Za kaj bi uporabili fotografije zenic, nisem raziskovala, me pa zelo zanima, kakšna tehnologija bi bila to. Seveda me zanima tudi vprašanje zlorab, varnosti, avtentičnosti … Torej se ne gre za to, da bi podpisala fotografiranje svojih zenic samo zato, da bi prejemala npr. enoletni vsakomesečni UTD. Ali pa doživljenjski, če hočete. Vendar pa bi ljudje, če bi jim to povedala, pomislili najprej na to – da se bi ‘prodala’ za UTD. Ne maram stereotipov.

Če je bilo govora, da po privatizaciji NLB (umiku države iz NLB) o njej ne slišimo več v medijih, naj se tudi energetika privatizira (država naj se umakne iz energetike). Jaz nisem občutila nobenega pomanjkanja, ko se je država umaknila iz NLB.

Naslednje knjige

V zborniku Spretnosti odraslih (ACS, 2018) je govora o individualizmu, kar je nasprotje kolektivizma (ki je omenjen v knjigi Morala trga). Meni se zdi, da z individualizmom ni nič narobe. Moje mnenje je, da individualizem, tako, kot je opisan v tem zborniku, meni ustreza.

Je pa res, da ne poznam vseh teh izrazov in njihovih definicij. Včasih sem delala po liniji najmanjšega odpora, danes pa me zanima vse in bi morala nadoknaditi pri vseh področjih.

Danes sem si tako izposodila druge knjige, ki so v opombah knjige Morala trga.

Kljub temu, da mi je všeč individualizem, nisem proti kritičnemu razmišljanju, izmenjavi mnenj, sodelovanju, … ravno nasprotno: všeč mi je, da se nek izziv rešuje interdisciplinarno. To pomeni, da potrebujemo skupino ljudi iz „vseh vetrov“.

Gledanje informacij ali iskanje informacij

Moti me, da se je med korono toliko zmanjšalo število članov knjižnice. Mar niso ljudje imeli časa zase? So spet brali samo tisto, kar jim je bilo ponujeno (na spletu, na televiziji), namesto, da bi sami poizvedovali? Ehh, … najprej bi jih morali naučiti pismenosti, potem šele pokazati, da obstaja splet. Vsak 4. je funkcionalno nepismen. A veste, to zelo boli. Vzorčno mesto, kot ga imajo v Velenju (https://www.velenje.si/uprava-organi-obcine/11853), bi moralo imeti vsako slovensko mesto, pa ne samo za mlade, ampak tudi za odrasle. Kaj nam pomaga, če mlade spodbujamo k branju, če so kot odrasli funkcionalno nepismeni? Če mlade spodbujamo k inovacijam, če so kot odrasli informacijsko (,…, pa še kaj) nepismeni?

Še vedno pisati blog ali ne?

Danes me je ena oseba (sestra) zelo razjezila. Tako zelo, da se sploh nočem več pogovarjat z njo. Saj se nikoli nisva kaj preveč družili, ampak jaz sem letos večkrat pristopila do nje, ker ji želim vse najboljše. Zdaj pa sem odnehala. Se vdam.

Ob tem sem začela razmišljati, ali bi prenehala s pisanjem bloga, ker bi se raje bolj posvetila branju in igranju inštrumenta, ko ga dobim. Mislim, v čem je poanta izgubljati čas, če te nihče ne skritizira ali noče diskutirati s tabo. Moja sestra, ko želim v njej vzbudit, da bi razmišljala, preneha govoriti z mano. Po drugi strani (mislim, da sem to že napisala) pa mogoče lahko s svojim bloganjem komu pomagam, tudi, če nikoli ne komentira.

Barve

Zadnje čase, še posebej sedaj, ko sem prebrala knjigo Kaj morate vedeti, če ste empat, opažam, da me na izdelkih zelo privlačijo barve. Recimo otroške knjige, ki imajo že na sliki na naslovnici dele, ki se svetlikajo. Ali pa na primer vžigalnik lepe modre barve, ker imam rada (tudi) modro. Ali pa praznični darilni papir, ki ima lepe srebrne zvezdice. In še bi lahko naštevala.

Vendar se vprašam, ali bom res to kupila na podlagi tega, ker mi je všeč barva izdelka ali zato, ker to rabim? Ko se vprašam, ali to res rabim, je moj odgovor nikalen. Zanimivo, kako lahko barva vpliva na nakup, če nismo samodisciplinirani.

Klavir

Že dolgo sem se vozila mimo šole klavirja. Zadnje čase kar pogosto, pa sem že dolgo nazaj (par let) razmišljala, kako bi se bilo lepo učiti klavir.

Ko sem bila majhna, sem od tata dobila en majhen sintesizer kawai. Njemu sem hvaležna, da me je navdušil za glasbo.

Glasba me spremlja od malih nog, poslušam pa jo vsak dan.

In tako sem se vpisala v šolo klavirja, čeprav sem pred kratkim razmišljala, da si kupim akustično kitaro.

Moj tata ima električno kitaro, na katero sem za hobi tudi jaz igrala.

Nikoli nisem hodila v glasbeno šolo, je pa hodila moja najboljša prijateljica iz prvega posta na tem blogu.

Klaviaturi se bom zavezala za 4 leta (obročno plačevanje), šoli klavirja pa sem se zavezala za 2 leti. Seveda po 4 letih ne bom nehala igrati sintesizerja, ampak se bom poskušala vsa ta 4 leta in še več razvijati. Sedaj bom vse vlagala v to.

Zna se zgoditi, da bom celo šla h staršem iskat svoj sintesizer iz otroštva in uporabljala tudi tistega. Čeprav bo ta novi sintesizer moj glavni sintesizer.

Novoletne zaobljube

Lani sem si prvič zabeležila novoletne zaobljube. In dejansko pri meni ta sistem deluje. Nekaj sem jih uresničila, nekaj jih ne bom uresničila. Sem pa že naredila osnutek za leto 2022. Nekatere bom tako iz 2021 prenesla v leto 2022, seveda pa bom dokončno oblikovala nove novoletne zaobljube za leto 2022. Čez leto mi je to res pomagalo, da sem se fokusirala, vmes tudi izgubljala, ampak je možno tudi, da so z razmišljanjem o tem, da so napisane na papir, šle v mojo podzavest in se nisem spraševala in me ni skrbelo, kdaj se jih bom lotila, zakaj sem neuspela, ampak se je kakšna spontano začela izpolnjevati. Verjetno je tudi odvisno od tega, kakšne novoletne zaobljube imate.

Menim, da bi bilo čisto drugače, če bi bile zaobljube samo v moji glavi. Menim, da se v takem primeru ne bi zgodilo ali spremenilo nič. Pa lep večer

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Tagi